/ БГНЕС, архив
Предлагат въвеждане на таен клиент при инвестиционните посредници
92673
Предлагат въвеждане на таен клиент при инвестиционните посредници
  • Предлагат въвеждане на таен клиент при инвестиционните посредници
Законови промени за въвеждане на таен клиент при инвестиционните посредници, които работят без лиценз ще предложи Комисията за финансов надзор. Това обяви председателят й Карина Караиванова.

По думите й следващата седмица предложенията за нормативни промени ще бъдат достъпни за обществено обсъждане.

"По отношение на инвестиционния сектор другата седмица ще обявим за обществено обсъждане законови промени. Едно от нашите предложения е въвеждането на фигурата на таен клиент по отношение на инвестиционни посредници, които работят без лиценз. Считаме, че това наше предложение до голяма степен ще окаже влияние на този пазар, където ежедневно потребители на услугите на тези компании, които не са получили лиценз, биват лъгани и мамени. Това е една конкретна стъпка", обясни председателят на комисията.

Финансовият експерт Иван Стойков коментира, че когато избираме на кого да доверим парите си, най-важното е събирането на информация за имиджа му, а не да се разчита на случаен принцип. Той каза още, че не повече от 5-10% от хората, които разполагат със средства ги инвестират в продукти с по-висока доходност, но с по-малка гаранция.