Тадаръков: Европарите за земеделие са 6,4 млрд.евро
Тадаръков: Европарите за земеделие са 6,4 млрд.евро / netinfo

“Пари ще има, земеделските производители ги заслужават като членове на ЕС”, това заяви Димитър Тадъръков, изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” в предаването на Дарик радио “Седмицата”.

В момента са събрани 80 млн. лв. за допълнителни парични средства по лихвените заеми и от фонда се борят за още 20 млн.лв. Тадаръков съобщи, че парите по програма САПАРД са договорени и ще бъдат получени в края на 2008 г., като уточни, че са усвоени 100 % от парите плюс 10 % бонус.

Отбелязвайки големината на мащаба, той обяви, че субсидиите от Европейския съюз са на стойност 6,4 млрд. евро, които ще започнат да пристигат от началото на януари.
“С проекти по Програмата за развитие на селските райони ще може да се кандидатства още от началото на януари по най-голямата одобрена мярка - за подобряване на конкурентноспособността”, каза още Тадаръков, като съобщи, че одобрените мерки са общо 30.

По думите му, Държавен фонд “Земеделие теоретически е готов, а практически трябват още малко усилия. “Няма да допуснем да бъде излъгана Европа нито с едно евро”, категоричен беше Димитър Тадаръков.