СЗО слага месните продукти в списъка с канцерогените
СЗО слага месните продукти в списъка с канцерогените / снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) смята да включи бекона, пържолите и наденицата в списъка с потенциалните канцерогени.

Както съобщава в. „Дейли мейл”, лекарите са готови да поставят месните продукти в списъка с канцерогенни вещества, наравно с арсеника и азбеста. Според съобщения в медиите, прясното месо също попада в списъка с канцерогените. СЗО го определя като „малко по-малко опасно от консервираното”.

Учените обясняват, че използването на тези продукти би могло да повиши риска от рак на дебелото черво.

Обновяването на списъка с канцерогени идва на фона на съобщенията, че във Великобритания от рак всяка година умират повече от 150 000 души. СЗО е готова да отиде по-далеч и да обяви, че преработеното месо причинява рак.

„Дейли мейл” посочва, че тези промени в списъка с опасните храни ще нанесе силен удар на селското стопанство, както и на бизнеса в сферата на бързото хранене.

Според съобщения в медиите, официално обновеният списък ще бъде обявен в понеделник.

Източник: БГНЕС