Създават Банка за развитие, ДСБ протестира пред Хампарцумян
Създават Банка за развитие, ДСБ протестира пред Хампарцумян / netinfo

По повод приетия на първо четене закон за Българската банка за развитие парламентарната група на ДСБ изпрати писмо до председателя на УС на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян да предотврати намерението на управляващите да превърнат в монополист една държавна банка.

По-рано днес парламентът узакони на първо четене изключителното право на бъдещата Банка за развитие да оперира с финансовия ресурс от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Законопроектът, който трансформира Насърчителна банка в Банка за развитие предвижда кредитната институция да подобрява, стимулира и развива общия икономически, експортен и технологически потенциал на малките и средни предприятия в България, както и да улеснява достъпа им до финансиране.

Според ДСБ с този закон се нанася сериозна вреда на свободния пазарен принцип в банковата система. Създаването на Банката за развитие ще отвори огромна корупционна варта в държавата, защото ще се оперира поне с 5 млрд. евро в перспектива, заяви Веселин Методиев.

Междувременно от ОДС внесоха промени в Закона за Търговския регистър, с които се удължава срокът за пререгистрация до 30 юни 2009 година, да се намали до 50 на сто таксата за подаване на заявление по интернет спрямо размера на сумата за внасяне на документи на гише предвижда проектът. Друго промяна в закона цели да даде възможност не само на собственика на фирмата, но и на негов пълномощник до подава заявлението.