Съкращават списъка на милиардерите на „Форбс”
Съкращават списъка на милиардерите на „Форбс” / Sofia Photo Agency

Новата версия на списъка с милиардери на списание „Форбс” за 2009 г. ще бъде значително по-кратка заради стагнацията на световната икономика. Десетте най-богати бизнесмени в света, според класацията на „Форбс”, са загубили през 2008 г. около 150 милиарда долара. Най-драматични загуби е понесла тройката индийски милиардери стоманодобивни магнати Лакшми Митал, братята Мукеш и Анил Амбани и играчът на пазара на недвижимост Кей Пи Сингх. От техните сметки са се изпарили около 100 милиарда долара.

Около 300 души от класацията на „Форбс”, в която през март миналата година фигурираха над 1100 фамилии, са загубили по 1 милиард долара всеки на фона на световната криза. Загубите на няколко десетки са за над 5 милиарда долара всеки. Сред десетте милиардера, чийто капитал рязко се е съкратил през миналата година, фигурират и представители на руските делови кръгове.

„Руснаците бяха сред най-големите губещи през изминалата година”, констатира „Форбс”. Загубите на Олег Дерипаска се оценяват на 18 милиарда долара /капитал от 28 милиарда долара в началото на 2008 г./ - по-големи загуби от него са регистрирали само фамилия Амбани. Техният капитал е намалял с 40 милиарда долара.

Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат, е загубил четвърт от състоянието си; Дмитрий Риболовлев, собственик на „Уралкалий” – 90%, според оценките на изданието.

Украинският политик и бизнесмен, собственик на контролния пакет акции на Полтавския металургичен комбинат Константин Жеваго е напуснал клуба на милиардерите – неговият капитал в момента е около 350 милиона долара срещу 3,4 милиарда долара в началото на 2008 г. Акциите на неговата „Ferrexpo” се сринаха в Лондон с 89% от началото на миналата година.

В класацията на милиардерите даже фигурира човек, чието състояние е равно на ... нула. Това е исландецът Бьорг Гудмусон. Главният мениджър и акционер на втората по-големина исландска банка банкрутира напълно. Впрочем, в момента цялата островна държава е фалирала.

Класацията на милиардерите на „Форбс” традиционно се публикува през март, припомня БГНЕС.