Съгласни ли са превозвачите с предложението за нова транспортна схема?
Съгласни ли са превозвачите с предложението за нова транспортна схема? / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Националното сдружение на автобусните превозвачи ще представи становището си за готвените промени в Закона за автомобилните превози. Измененията, предложени от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвиждат създаването на нова транспортна схема, която да синхронизира автобусните линии с разписанието на влаковете.

Според готвените промени директни автобусни линии от областните градове ще има само до населените места най-малко с 30 000 жители. Автобусният транспорт между населените места с по-малко жители ще се осъществява по линии, които са спечелили конкурс за превоз на пътници в съответната община.

Преди дни транспортният министър Александър Цветков увери, че всички селища с реална нужда от транспорт ще имат директни автобусни линии, включително курортите и малките селища. БДЖ също ще бъдат включени в основната схема и ще се търсят източници за финансиране за подобряване на железопътната услуга. Според Цветков промените в закона ще пресекат нелегалната дейност на около 15 000 ТИР-а и над 2000 автобуса без лиценз за превоз, като за установено нарушение ще се сваля за шест или 12 месеца.

Някои по-малки автобусни фирми преди дни се обявиха против готвените промени и заплашиха с протести, ако те бъдат приети. Предстои парламентарната комисия по транспорт да разгледа промените в присъствието на браншовите организации.