Свободното падане на индексите се превърна в пропадане
Свободното падане на индексите се превърна в пропадане / снимка: Sofia Photo Agency

Трети сериозен спад регистрираха днес индексите на Българската фондова борса. Анализатори коментираха, че той не е със същите силни темпове като предишните, но е сериозен и става при много по-ниски обеми, отколкото е бил предишните пъти.

Според Владислав Панев, инвеститорите предпочитат да бъдат на кешови позиции, затова продават акции, които считат, че са на добра цена. „Смятам, че в такива смутни времена хората с парите могат да направят много добри покупки, времето и изключително благоприятно за тях”, смята Панев. Но явно има хора, притиснати и с належаща нужда да продават.

„Трудно ми е да прогнозирам какво ще стане от тук нататък. Ако хората бързат да се освобождават от акции и въобще ценни книжа тогава нивата на които може да стигне SOFIX са непрогнозируеми. От друга страна мисля, че повечето акции намериха фундамента си и времената стават изключително изгодни за купувачите. От тук нататък е трудно да се каже къде може да е дъното. Според мен не можа да е много далече във времето от днес. Голяма част от акциите вече са евтини, но пазарните правила са такива, че ако има продавачи, които належаща нужда да продават, то можем да достигнем и по-ниски нива”, коментира Панев.

Според Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана, това е поредния период на разпродажби и спад на борсата. „Предполагам, че предстои да видим дали SOFIX не можа да стигне 1 005 пункта. Мисля, че някъде около тези нива пазарът ще се стабилизира”. Според Цачев българските акции ще получат подкрепа от финансовите резултати за първото тримесечие на годината. Но тази подкрепа ще е по-скоро фундаментална, едва ли акциите ще реагират сериозно, предвид случващото се. По-скоро това ще доведе до по-ниски коефициенти цена/печалба, допълни той.

Въпреки, че започнаха деня на положителна територия индексите бързо смениха посоката. SOFIX падна с 1.94% до 1 142.01 пункта. С 1.92% падна и BG-40 до стойност от 331.30 пункта. Другите два индекса - BGREIT и BGTR30 също се облчха в червено, като спадът бе съответно с 1.22% до 93.20 пункта и 1.96% до 768.28 пункта. Оборотът днес е над 16 млн. лв.

Половината от него беше формиран от прехвърляне на 1 067 477 акции на Индустриален Холдинг България АД. Стойността на транзакцията е 8 475 767.38 лв. Книжата са прехвърлени в няколко сделки, като средната цена поскъпна с 8.77% до 7.94 лв. Основен купувач бе ТБ УниКредит Булбанк АД, който за една минута изкупи близо 800 хил. акции на дружеството или около 1.87% от капитала на дружеството на цени между 7.47 и 8.10 лв.

Голямо количество книжа мина и по позицията на Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. Общи 1 267 660 лота смениха собствениците си, като средната цена падна с 0.44% до 2.25 лв.

DarikFinance.bg