Строс-Кан вероятно ще е следващият ръководител на МВФ
Строс-Кан вероятно ще е следващият ръководител на МВФ / снимка: БГНЕС

Французинът Доминик Строс-Кан, който е кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд, вероятно ще спечели надпреварата с конкурента си - чеха Йозеф Тошовски, подкрепян от Русия, информира Франс прес.

Последният кръг на избирането на управляващ директор на МВФ ще приключи тази седмица. Процедурата за избор на нов ръководител на МВФ беше открита, след като сегашният управляващ директор - испанецът Родриго де Рато, обяви, че ще подаде оставка след годишното събрание на ръководните органи на Фонда и Световната банка през октомври.

Кандидатът на Кремъл, който се включи късно в надпреварата, "знае добре, че шансовете му в петък тази седмица да бъде избран начело на МВФ са едно на 10 000", коментира експерт по международна икономика, цитиран от АФП.

Няма неизвестни в предстоящия избор, допълва професор по право в Американския университет във Вашингтон.

С 16,7 на сто правата на глас САЩ са най-големият акционер на МВФ. Общо 27-те от ЕС контролират близо 32,09 на сто от гласовете. По неписана традиция МВФ се оглавява от представител на европейска държава, а Световната банка - от гражданин на САЩ.