Строс-Кан предупреди за трайни последици в Европа от кризата
Строс-Кан предупреди за трайни последици в Европа от кризата / снимка: ЕPA/BGNES

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан очаква трайни проблеми за европейската икономика заради финансовата криза в САЩ. Особено силно ще бъдат засегнати по-бедните държави, съобщава „Дойче Веле“.

Доминик Строс-Кан очаква засилване на значението на МВФ заради световната финансова криза. Наскоро германският министър на финансите Пеер Щайнбрюк предложи в Бундестага засилване на фонда.

Самият фонд се самопредложи на световните финансови пазари в критично състояние в ролята си на нормативен и регулативен орган. "Ние сме в състояние да дефинираме и да гарантираме компромисите и всеобщия интерес",каза Доминик Строс-Кан пред парижкия неделен вестник "Журнал дьо Диманш", пише БГНЕС.

Той приветства решението на американския Конгрес и правителството на Буш за отпускане на 700 милиарда долара, с които да се намери изход от финансовата криза в САЩ.

Доминик Строс-Кан определи плана по отпускането на 700 милиарда долара като много добър, защото може да се приложи в глобален смисъл. Но това е само първата крачка по пътя към преодоляването на кризата. Огънят трябва първо да бъде погасен, а след това цялата финансова система трябва да бъде реформирана. Със 700-те милиарда долара ще бъдат изкупени акции, които след кризата са загубили голяма част от стойността си.

По този начин се цели облекчаване на финансовия пазар в САЩ и спиране на кризата. Средствата ще бъдат предоставени на два транша. Първият транш в размер на 350 милиарда долара ще бъде отпуснат в момента, в който американският президент заяви парите. По-нататъшните средства отново ще зависят от одобрението на Конгреса.

Същевременно директорът на МВФ предупреди за дълготрайни последици от кризата в световен мащаб. Бившият финансов министър на Франция каза, че в глобален мащаб намаляването на икономическия ръст вече е започнало и добави, че на Европа ще й бъде трудно, особено на по-бедните държави. Той обаче увери, че реалната икономика няма да претърпи големи сътресения. Централните банки успяват и ще успеят да се справят с кризата.