Строят пречиствателни станции по морето с ? 220 млн. от ОП „Околна среда”
Строят пречиствателни станции по морето с ? 220 млн. от ОП „Околна среда” / netinfo

Около 220 млн. евро са предвидени за построяването на пречиствателни станции за отпадни води по цялото Черноморие. Средствата са отпуснати от Оперативна програма „Околна среда”. Това заяви министърът на околната среда Джевдет Чакъров. По думите му, това е един от основните приоритети на България и трябва възможно най-бързо тези проекти да бъдат реализирани.

Чакъров прикани всички общини активно да подават проектите си за техническа подкрепа за построяването на тези пречиствателни станции. „Изцяло сме в готовност да окажем пълно съдействие за решаване на проблема с пречиствателната станция в Златни пясъци, Слънчев бряг и като се започне от Шабла до Царево”, каза министърът.

Чакъров увери, че ще подкрепя общините и допълни, че трябва да се направи среща с представители на черноморските общини, за да се види степента на тяхната подготвеност.

Чакъров отказа коментар по въпроса за двете жалби, повдигнати във ВАС, срещу плана на Царево. „Не бих искал да коментирам правни казуси, без да съм се запознал с тях. Вече съдебната система ще се произнесе там, по отношение на процедурите”, заяви Чакъров.