Страните от Г-7 ще работят заедно за преодоляване на кризата, увери Буш
Страните от Г-7 ще работят заедно за преодоляване на кризата, увери Буш / снимкa: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш заяви днес, че най-развитите индустриални държави в света ще работят заедно, за да се справят с разпространяващата се в цял свят кредитна криза, предадоха световните агенции.

"Ще направим каквото е необходимо за разрешаването на кризата и в резултат световната икономика ще излезе от нея по-силна", отбеляза Буш след среща с министрите на финансите на страните от Г-7. Той даде да се разбере, че глобалната криза изисква сериозен отговор в световен мащаб.

При минали кризи някои държави са се опитвали да се обградят със стена от останалия свят или да извлекат печалба за сметка на други, каза Буш. "Този път е различно. Лидерите се събраха във Вашингтон този уикенд и всички работят заедно", подчерта президентът на САЩ.

Буш посочи, че Съединените щати ще използват всички средства, с които разполагат, за да се справят с кризата. За нейното решаване обаче ще е нужно време, предупреди той.

Срещата в Белия дом във Вашингтон се състоя броени часове след като министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7 публикуваха план за действие от пет точки, чиято цел е да бъде преодоляна глобалната финансова криза, отбелязва Франс прес. В него най-развитите индустриални държави в света поемат ангажимент да не позволят фалита на нито една голяма банка.