Страните от еврозоната рефинансират затруднени банки?
Страните от еврозоната рефинансират затруднени банки? / снимка: БГНЕС
Страните от еврозоната, чиито лидери се събраха на спешна среща в Париж, са готови да дадат гаранции за рефинансиране на банките, се казва в проектодекларацията на участниците в срещата, с която се е сдобила Франс прес.

Според текста държавата ще получи възможността да се намесва по няколко начина, за да поддържа финансирането на банките на междубанковия пазар, като предоставя гаранции, застраховки и други подобни инструменти. Освен това ще може да се разменят държавни облигации срещу лоши активи.

Тези мерки ще са в сила до 31 декември 2009 година, се уточнява в проектодекларацията. Тя повтаря вече поетия от европейските страни ангажимент да не допуснат фалит на важна за системата банка, тъй като това би изложило на риск цялата финансова система. За целта държавите от еврозоната са готови да предприемат подходящи мерки, включително рекапитализация.

В същото време страните уверяват, че ще взимат предвид интересите на данъкоплатците и че акционерите и управителите на банките ще понесат справедливи последици от тази намеса.