Стотици полети в Германия бяха отменени заради стачка
Стотици полети в Германия бяха отменени заради стачка / снимка: Reuters

Стачката, обявена днес от летищния персонал, настояващ за увеличение на заплатите, доведе до нарушения на трафика и затрудни пътниците в Германия, предаде ДПА. Водещият германски авиопревозвач Луфтханза отмени 450 полета в цялата страна. Стачката засегна летищата във Франкфурт, Мюнхен, Дюселдорф, Берлин, Кьолн, Щутгарт, Бремен и Хановер.

Само на летището във Франкфурт са отменени 450 от планираните за деня 1300 полета на всички авиокомпании. На франкфуртското летище, което е третото по големина в Европа, служителите, обслужващи багажите и служителите по сигурността по-рано днес спряха работа, но в ранния следобед възобновиха служебните си дейности. Тъй като част от персонала продължи да работи, в разтоварването на багажите имаше големи забавяния.

Летищните власти обявиха, че стачката е приключила, но нарушенията на полетите ще продължат и през нощта, отбелязва БТА. „Приоритетът беше да поддържаме междуконтиненталните полети”, посочи говорителят на летището Кристофер Холшир. 

Стачката на синдиката Ферди, който е вторият по големина в Германия, засили натиска за увеличаване с 6,5% на заплатите на 2 милиона служители в държавния сектор. В много градове работа спряха и шофьорите на автобуси. Преговорите ще бъдат възобновени в сряда.

По-рано този месец профсъюзът отхвърли предложение за повишаване на заплатите с 3,3% за две години, отбелязвайки, че то няма да покрие дори инфлацията. „Фактът, че днес летищата не работят, е ясен сигнал, че това може да ескалира”, посочи ръководителят на Ферди Франк Бзирске.