Столичната организация на БСП настоява за оставката на шефа на „Топлофикация-София”
Столичната организация на БСП настоява за оставката на шефа на „Топлофикация-София” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Столичната организация на БСП настоява за оставката на шефа на „Топлофикация-София”
73923
Столичната организация на БСП настоява за оставката на шефа на „Топлофикация-София”
  • Столичната организация на БСП настоява за оставката на шефа на „Топлофикация-София”

Оставката на изпълнителния директор на „Топлофикация-София” да бъде депозирана веднага и гласувана на следващото заседание на Столичният общински съвет в четвъртък. Това поискаха софийските социалисти. Причината - парите на общинското дружество в КТБ. Става дума за 60 млн. лева 10 млн. евро. От БСП-София поставят и въпросите защо тази сума не се намира в Общинска банка и кой е взел решението парите да бъдат депозирани в КТБ.

По думите на общинския съветник от групата на БСП Гергана Алексова крупната сума от 80 млн. лева е поставена под риск с влагането и в КТБ. Ако това е цялата оперативна сума, с която разполага „Топлофикация-София”, как се гарантира функционирането на дружеството, питат още от БСП.

„Кой е взел решението парите на „Топлофикация-София” да бъдат депозирани в КТБ - изпълнителният директор или Управителният съвет. Всички пари на „Топлофикация-София” ли са в КТБ или, както държавата преди една година взе решение, не повече от 25% да бъдат там? Как се гарантира функционирането на „Топлофикация-София”, неговото разплащане с подизпълнители, оперативната работа на дружеството, както и заплатите на работниците. Има ли „Топлофикация-София” дори и малки средства, депозирани в други банки”, запита Алексова.

Най-логично в създалата се ситуация е оставката на изпълнителния директор на общинското дружество Стоян Цветанов да бъде подадена веднага, смята още Алексова.

„Искаме оставката на изпълнителния директор на „Топлофикация-София” да бъде депозирана веднага и да бъде гласувана от сесията на Общинския съвет още в четвъртък, защото дружеството трябва да се управлява в интерес на гражданите на София, а не в техни корпоративни интереси”, заяви тя.

През изминалата седмица темата за оставката на ръководството на „Топлофикация-София” бе отворена от председателя на общинския съвет Елен Герджиков, като се очаква на заседанието на местния парламент в четвъртък да стане ясна съдбата на дружеството.