Столичната АП може да е водеща при продажбата на „Топлофикация-София”
Столичната АП може да е водеща при продажбата на „Топлофикация-София” / netinfo

До есента на 2009 година „Топлофикация-София” трябва да бъде приватизирана като цяло дружество, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Държавата ще използва всички позволени мерки, за да се споразумее със Столична община компанията да не бъде продадена на части, обясни Димитров и подчерта, че процедурата по раздържавяване може да се осъществи от Столичната агенция за приватизация.

Правителството не се е оттеглило от идеята столичното парно да се продаде като цяло дружество, въпреки възраженията на общината, заяви Петър Димитров. Ако общината иска да го приватизира като цяло, ние ще вървим заедно; ако не иска да го приватизира като цяло, ние имаме механизми да приватизираме това, което притежаваме, каза Димитров и допълни: „Притежаваме около 42 процента от собствеността и задълженията към Булгаргаз, които са над 150 млн. лв.”

Продажбата на части е неразумна мярка според Петър Димитров и не би била в интерес на софиянци. Нямаме претенции Агенцията по приватизация да извърши процедурата, обясни министърът. По думите му е постигнато споразумение общинската агенция да е водеща при продажбата на софийската „Топлофикация”.