Стартира тримесечното отчитане на електромерите
Стартира тримесечното отчитане на електромерите / netinfo

От ЧЕЗ вече изпращат фактурите за първите равни месечни вноски по линия на тримесечното отчитане, съобщиха от компанията. Дружеството, което обслужва София и Западна България, въвежда отчитането на електромерите на три месеца от май.

Във фактурите ще се посочва кога ще бъде отчетен електромерът за първи път и колко трябва да плати клиентът на първо и второ месечно плащане в зависимост от стойността на следващото отчитане. Ако отчитането е през юли, абонатът ще получи информация за вноските през май и юни. Ако пък тримесечният график започва от юни от ЧЕЗ ще изпратят сумата за месец май.

Битовите клиенти ще получават фактура веднъж на три месеца след отчитане на показанията на електромера, а стопанските – всеки месец. Равните месечни вноски ще се определят спрямо изразходения ток за същия период през миналата година. Ако абонатът е изразходил по малко от два лева, ще плаща само сумата по изравнителната фактура, без да дължи равни месечни вноски.

В случай че сумата от двете равни месечни вноски надвишава изравнителното задължение, разликата ще бъде приспадната от следващото задължение или ще бъде възстановена до пет дни при писмена заявка в Център за обслужване на клиенти.