Стартира процедурата за отдаване на концесия на Летище Русе
Стартира процедурата за отдаване на концесия на Летище Русе / netinfo

Министерството на транспорта стартира открита процедура за предоставянето на концесия на Летище Русе. На 12 ноември 2007 г. Министерският съвет взе решение да предостави на концесия летището, като максималният срок на концесията е 35 години.

Документацията за участие е на стойност 5000 лева и може да бъде закупена и подадена всеки работен ден в Министерството на транспорта. Офертите ще се приемат до края на март, а ще бъдат отворени в средата на април 2008 година.

Основният предмет на концесията е управление и поддържане на риск на концесионера на летището. Освен това концесионерът трябва да извърши частична рехабилитация, реконструкция и ремонт, а в определени случаи и частично разширяване на аеропорта.

Концесионерът трябва да притежава лиценз за летищен оператор и да е търговец, регистриран по търговския закон на България или по законодателството на държава от Европейския съюз, може и да е търговец, регистриран по законите на страна от Европейското икономическо пространство.

Концесионерът трябва да получи удостоверение за експлоатационна годност на летището до 9 месеца след сключването на концесионния договор и да осигури такава за срока на концесията.

Кандидатите трябва да имат опит в управлението и експлоатацията на летища не по-малко от две през последните пет години. Бъдещият концесионер трябва да оперира поне на едно летище с годишен пътникопоток над 500 хил. пътника или с товарооборот над 10 хил. тона годишно и на поне едно летище с пътникопоток, надхвърлящ 1 млн. пътника годишно или с товарооборот, надхвърлящ 20 хил. тона за година.

Приходите от дейностите по управление и експлоатация на граждански летища за поне една от последните три финансови години, считано от датата на подаването на офертата, да бъдат не по-малко от 15 млн. евро. Кандидатите трябва да докажат още финансова стабилност и възможности за успешна реализация на крупни инвестиционни проекти, надхвърлящи над 50 млн. евро през последните 5 години.

Необходимо условие пред кандидатите е да докажат още икономическо и финансово състояние за дейността си. Те трябва да притежават регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. евро и размер на балансовата стойност на активите не по-малко от 5 млн. евро, както и финансова стабилност.