Стартира кампания срещу паленето на отпадъци
Стартира кампания срещу паленето на отпадъци / netinfo

Рисковете за здравето при безконтролното палене на битови отпадъци, автомобилни гуми и стърнища ще се разясняват в рамките на Национална информационна кампания, финансирана от Глобалния екологичен фонд. Кампанията ще премине под мотото „Не струва нищо, но коства много!”.

Проектът се финансира чрез Програмата за малки проекти, а средствата се отпускат от изпълнителната агенция на Глобалния екофонд – Програмата на ООН за развитие.

При паленето на тези отпадъци в атмосферата се отделят високотоксични диоксини и фурани, които увреждат имунната система на човека, обясни доцент Татяна Врегиева от Центъра за опазване на общественото здраве.

Най-уязвими са децата и бременните жени. Другите поражения на отровите върху човешкото тяло са нарушение на чернодробната функция, разстройство на имунната и на ендокринната система.

От началото на 2006 г., откогато работи Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България, са финансирани 29 проекта на стойност 800 000 долара. Те са основно за развитие на екотуризъм, устойчиво земеделие и информационни кампании.