Старите автомобили, внасяни от ЕС, няма да поевтинеят?
Старите автомобили, внасяни от ЕС, няма да поевтинеят? / netinfo

Старите автомобили, внасяни от Европейския съюз, може би няма да поевтинеят от следващата година, ако бъде увеличена екотаксата за тях. От 1 януари, когато страната ни ще е член на Евросъюза, отпада плащането на Данък добавена стойност при внос на употребявани коли от физически лица.

За да се стимулира обновяването на Автопарка, в повечето европейски държави са въведени високи екотакси. Те се равняват на ДДС-то, което се плаща за покупката на нов автомобил.

От внос на коли митниците събират годишно около 200 млн. лева данък добавена стойност. „Следващата година с ДДС ще се облагат само сделките за нови сгради, старите ще са необлагаеми”, обясни директорът на дирекция „Данъчно-осигурутелна методология” в Националната агенция по приходите - Росен Иванов.

По новия Закон за ДДС, който ще влезе в сила от началото на 2007 година, облагаеми стават също правните и нотариалните услуги, както и приватизационните сделки. И догодина Данък добавена стойност ще остане 20 на сто. Със 7-процентно ДДС ще се облага настаняването в хотелите, когато е част от организирано пътуване.