Станишев: Да се дадат достатъчно квоти СО2 на големите производители
Станишев: Да се дадат достатъчно квоти СО2 на големите производители / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Приоритетно да се дадат достатъчно квоти въглерод диоксид на големите индустриални предприятия. Това е разпоредил премиерът Сергей Станишев на министрите на икономиката и околната среда, съобщи министър-председателят по време на Бизнес консултантския съвет на Европейската кръгла маса на индустриалците.

При определяне на плановете до 2012 година да се осигурят достатъчно квоти вредни емисии за големите производители, е разпоредил Станишев. Той припомни, че много от предприятията са се обърнали към Европейския съд заради орязаните от Брюксел квоти миналата година. Големите ни производители харчат много енергия и изхвърлят много въглеродни емисии и затова трябва да им осигурим повече квоти, обясни Сергей Станишев.

В отговор на въпрос дали ДДС може да бъде намален, както предлага редица икономисти, премиерът заяви, че такова решение не може да бъде взето в края на годината, тъй като бюджетът вече е разпределен. Въпросът евентуално може да бъде повдигнат в следващия бюджетен период, добави Станишев.