Станишев: Членството ни в ЕС предизвика сблъсък на цени и заплати
Станишев: Членството ни в ЕС предизвика сблъсък на цени и заплати / netinfo

Намаляването на данъците и увеличението на пенсиите са част от мерките на правителството за противодействие на ценовия шок, това обяви по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев.

Членството на страната ни в ЕС предизвиква сблъсък на цени и заплати, коментира Станишев. Политиката на правителството на догонващо увеличение на заплатите и пенсиите е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, смята той.

Тя, по думите му, е по-ниска от страни като Англия, Испания и Люксембург. В частния сектор възнагражденията са нараснали с 20 процента, посочи Станишев.

Пред депутатите той показа графика, според която през 2007 година е най-стръмен растежът на средната работна заплата в страната.

Станишев направи съпоставка за покупателната способност през 2001-2008 година. По думите преди осем години с една минимална пенсия е могло да се купят 44 опаковки макарони, а сега – 131.

Тогава, по думите му, с една средна работна заплата е могло да се купят 1610 яйца сега с нея се взимали 2600 яйца, обясни Станишев. Тези хора са изостанали в потреблението за последните седем-осем години, коментира пък лидерът на ДСБ Иван Костов, който беше автор на въпроса към премиера за ръста на цените.

Костов не беше доволен от отговора и внесе искане от името на 55 народни представители за разисквания по темата, които бяха насрочени за следващия петък.