Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия
Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия / снимки: Reuters

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) официално съобщи, че понижава оценката си за кредитоспособността на Франция, Австрия, Италия и Испания, но запазва рейтинга на Германия на максималното равнище от три А (ААА), съобщиха световните агенции.

Агенцията намали кредитните рейтинги на 9 европейски страни и даде негативни преспективи на всички страни от еврозоната с изключение на Германия и Словакия.

Намаляването на рейтингите, с което Франция и Австрия губят досегашните си максимално високи оценки (от ААА на АА+), е тежък удар за способността на европейския валутен съюз да се пребори с влошаващата се дългова криза, отбелязва Асошиейтед прес.

Оценката за Италия е намалена от А на три бе плюс (ВВВ+), а на Испания - от АА- на А. Намалени са и рейтингите на Португалия (от ВВВ- на ВВ), Кипър (ВВВ на ВВ+), Малта (от А на А-), Словакия (от А+ на А) и Словения (от АА- на А+). Кредитните рейтинги на Белгия (АА), на Естония (АА-), Финландия (ААА), Германия (ААА), Ирландия (ВВВ+), Люксембург (ААА) и Холандия (ААА) остават без промяна.

Прогнозите по рейтингите на Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания са определени като негативни, което означава възможност за понижаването им тази или идната година.

Гърция отдавна е отрицателна прогноза

Изключение от отрицателните прогнози, които вече важат на практика за всички страни от евророзоната, се прави само за Германия и Словакия, за които прогнозите остават "стабилни", отбелязва Франс прес.

В съобщението на Стандард енд Пуърс се казва, че действията, предприемани през последните седмици от европейските политици не са достатъчни за пълноценно решаване на проблемите на еврозоната.

Понижаването на рейтингите става в момент, когато жизненоважните преговори за съкращаване на дълга на Гърция изглежда са на път да се провалят, отбелязва Асошиейтед прес.

През декември Стандард енд Пуърс обяви, че преразглежда суверенните кредитни рейтинги на 15 от 17-те страни от еврозоната и че перспективата е към понижаване. 

Финансовите пазари на ЕС приключиха търговската седмица със силно спадане на курса на еврото - с 1,08 процента, спрямо долара. Към полунощ в петък срещу събота едно евро струваше 1,2675 долара.

Влошава се и положението на Европейския механизъм за финансова стабилност, където един от главните му финансови гаранти - Франция, изгуби най-високия си рейтинг.

Еврозоната е твърдо решена да направи всичко възможно, за да запази максимално високия кредитен рейтинг (три пъти А) на фонда си за стабилност, заяви в комюнике председателят на Еврогрупата, премиерът на Люксембург Жан Клод-Юнкер (на снимката по-долу). Франция е вторият по големина вносител на средства в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) след Германия. Има опасения, че намаляването на нейния кредитен рейтинг, ще се отрази зле и на кредитния рейтинг на фонда. На трето място по финансиране на фонда е Италия, още една от страните, чиито рейтинг бе понижен. Юнкер потвърди, че до март тази година ще бъде направена преоценка на сегашния лимит от 500 милиарда евро върху спасителния план за еврозоната, който не е достатъчен за нуждите на Италия и Испания, предаде ДПА. Юнкер отхвърли и критиките на Стандард енд Пуърс за недостатъчните инициативи на европейските политици, като заяви, че на срещата на високо равнище миналия месец са били взети решения, които според него са "и смели, и амбициозни".

Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия
netinfo

Австрийското правителство заяви, че не разбира защо агенция Стандард енд Пуърс е понижила кредитния рейтинг на страната от максималния три А (ААА) на АА+, въпреки общоевропейските усилия за овладяване на дълговата криза, предаде ДПА. Финансовият министър Мария Фектер каза, че реакциите на пазарите на решението на Стандарт енд Пуърс няма да са "толкова драматични", защото австрийските икономически показатели са добри. Виена работи по план за преструктуриране на бюджета през следващите пет години, а неотдавна парламентът прие закон за ограничаване на разходите, посочиха в общо изявление канцлерът Вернер Файман и вицеканцлерът и министър на външните работи Михаел Шпинделегер. "Непонятно е, че отделни членове на еврозоната биват оценяване по различен начин, дори когато работят в тясно сътрудничество за намиране на решения", заявиха те, имайки предвид, че Франция и Австрия изгубиха максималния си рейтинг, а Германия и други страни го запазиха.

В случая с Австрия като допълнителен аргумент за намаляване на рейтинга бе посочено това, че австрийските банки са едни от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа, отбелязва ДПА. Австрийските ръководители изтъкнаха, че Австрия вече е взела мерки, за да гарантира, че в този регион нейните банки ще балансират кредитите и спестяванията.

Германия не е "съвсем изненадана" от намаляването на кредитните рейтинги на съседите й, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле (на снимката по-долу), предаде ДПА. Коментирайки положението на други страни от еврозоната, чиито оценки бяха понижени, Шойбле добави: "Мисля, че ние всички сме тясно свързани, така че едва ли това няма ни се отрази, но ние всички сме на верен път". ДПА припомня, че Шойбле често е приканвал държавите от еврозоната да ограничават дефицита си. Решаващото сега е, че "всички ние имаме обща съдба в Европа". Всички трябва да се придържаме към правилата за добро финансово управление и да подобряваме конкурентоспособността си, каза Шойбле в Кил, където заседават лидери на християндемократите на канцлера Ангела Меркел. "Не сме съвсем изненадани. Знаем, че има несигурност по отношение на еврозоната", каза министърът и допълни, че точно затова се работи активно. Шойбле посочи, че е обнадежден от факта, че тази седмица пазарите са били по-оптимистични за Франция и Испания и че други рейтингови агенции имат по-различна, по-добра оценка за Франция, като една от тези агенции е казала, че Париж няма да изгуби високия си рейтинг.

Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия
netinfo

Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен (на снимката по-долу) нарече погрешно решението на Стандард енд Пуърс да намали кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, предадоха световните агенции. Той изрази съжаление от "нелогичното" според него решение, което не случайно е взето точно в настоящия момент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата. Рен заяви, че Стандард енд Пуърс и в миналото са допускали грешки. В изявлението си той посочи, че създалото се положение още веднъж потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и от структурни реформи в страните от еврозоната, както и от усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният временен Европейски механизъм за финансова стабилност, допълва БТА.

Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия
netinfo


Новото испанско правителство заяви, че "взема предвид" поредното понижаване на кредитния рейтинг на страната, но хвърли вината върху досегашните управляващи, предаде ДПА. Източник от финансовото министерство заяви, че "това е наследство от миналото, както и други неща" и добави, че новото правителство, встъпило в длъжност едва на 21 декември, ще продължи да полага усилия страната да си върне по-високия рейтинг. Оценката на испанския дълг бе намалена с две нива на А.

Някои международни анализатори омаловажиха последиците от понижаването на рейтингите, предаде Асошиейтед прес и цитира мнението на Джейкъб Фънк Къркигард от Института за международна икономика "Питърсън", че новината за ден-два ще роди лоши заглавия , но скоро ще бъде забравена, защото всъщност няма нова информация.

Според Ги Льоба, експерт от финансовата фирма Джени Монтгомери Скот, има основания за безпокойство заради намаления кредитен рейтинг на Франция например, защото "една по-слаба Франция, това значи по-слаб спасителен фонд".

В петък имаше спад на борсите в Европа и в САЩ, но той беше несравним с внезапните и силни колебания от лятото и есента, когато дълговата криза хвърли в смут пазарите. Индексът Дау Джонс в Ню Йорк спадна с 0,5 процента. В Германия борсите затвориха със спад от 0,6 на сто, във Великобритания - 0,5, а във Франция - 0,1. тези пазари обаче затвориха преди по френската телевизия да бе съобщена новината за понижения кредитен рейтинг на страната.

По-рано в петък еврото спадна спрямо долара до най-ниското си равнище за повече от година.

Стандард енд Пуърс удари цялата еврозона с изключение на Германия
netinfo