Стачна вълна ще залее Гърция
Стачна вълна ще залее Гърция / снимка: БГНЕС

Стачна вълна ще залее Гърция в отговор на политиката на затягане на коланите, обявена от правителството на премиера Костас Караманлис, предаде ДПА, като се позова на гръцки медии.

В понеделник е планирана 24-часова стачка на учителите в началните училища и в гимназиите, а във вторник няма да работят журналистите. Очаква се инженерите и архитектите също да се включат в стачката.

Около 2,5 милиона работещи, представлявани от двата най-големи профсъюза в страната в държавния и частния сектор - АДЕДИ и ГСЕЕ, също ще прекратят работа.

Синдикатите реагират на мерките за затягане на коланите, обявени от консервативното правителство, с цел намаляване на бюджетния дефицит и реформиране на пенсионната система.

Бюджетът на Гърция за следващата година включва над шест милиарда евро допълнителни приходи от увеличение на данъците спрямо тази година. Скокът в облагането, включително чрез непреки данъци, ще струва средно допълнителни 1100 евро на всяко гръцко семейство, посочват гръцките медии.

Правителството също така планира да намали пенсионните и здравните фондове на 8-10 от сегашните над 100. Друга спорна мярка на правителството предвижда прехвърляне на средства от фондове, които имат добри резултати, в такива, които регистрират дефицит. Кабинетът на Караманлис планира също да увеличи с две години периода, през който дадено лице трябва да прави вноски в пенсионен фонд.

Реформите са неизбежни заради застаряващото население на Гърция и големия дефицит на пенсионните фондове, посочва правителството.

В момента гърците могат да се пенсионират на 58 години, ако са правили вноски в пенсионен фонд в продължение на 35 години.

Заради стачката на журналистите, във вторник радиостанциите и телевизионните канали няма да излъчват новини, а в сряда няма да излязат вестниците, посочва ДПА.