Стачки ще сковат жп транспорта през март
Стачки ще сковат жп транспорта през март / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стачки ще сковат жп транспорта през март
38752
Стачки ще сковат жп транспорта през март
  • Стачки ще сковат жп транспорта през март

Железничарите започват национална стачка, която ще блокира движението на влаковете в цялата страна. Протестът ще започне на 10 март с едночасови предупредителни действия, решиха стачните комитети към КНСБ и КТ "Подкрепа". На следващия ден предупредителната стачка ще премине в безсрочна, като влаковото движение ще бъде спирано изцяло всеки ден в интервала от 8 до 16 часа. Синдикатите са недоволни от намеренията на двете компании в сектора - БДЖ и НКЖИ, за съкращения на общо над 5000 души персонал до 2014 година. Те настояха лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира с мерки за подобряване на железопътния транспорт.

След като повече от два месеца железничарите плашеха с ефективни протести - на днешното си общо си събрание синдикатите решиха, че стачка ще има. Предупредително влаковете ще спрат за един час на 10 март - от 10 до 11 часа. На следващия ден стачката ще прерасне в безсрочна, обясни Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ. Според него влакове няма да се движат през по-голямата част от деня. „От 8 до 16 часа до постигане на споразумение", каза той.

Планът за съкращенията в железниците е едно от условията на Световната банка за отпускане на близо 600 милиона лева кредит на БДЖ и НКЖИ. Според него до 2014-та година персоналът в БДЖ трябва да бъде намален с 2800 души, а в оператора на релсите - с близо 3000 души. Синдикатите настояват предвидената оптимизация на персонала да бъде драстично намалена и на година да се освобождават най-много по 400 души. Пред Дарик председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров бе категоричен, че това не може да се случи. „Не виждам в ущърб на кого е това, че се оптимизира персоналът през естественото текучество, пенсионирането и пренасочването на хора", коментира той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска премиерът Бойко Борисов лично да гарантира за инвестициите в железниците. „Както наблюдаваше през 20 дни магистрала „Люлин", да започне да наблюдава през 20 дни инвестициите в целия железен път. Има 500 млн. евро в ОП „Транспорт". За съжаление, ако няма натиск, ако няма рязко и драматично подобряване на усвояването, няма да бъдат усвоени. Второ, пак от него зависи инвестиционният процес в „Пътнически превози", където е позволено държавното финансиране, да бъде ускорен през тези четири години, като допълнително се заложат средства над тези, които са предвидени в момента. Ако това стане, следващите седмици ние можем да намерим споразумение, което с неговия подпис да гарантира процесите", каза Пламен Димитров.

Синдикатите са категорични, че трябва са се търси и увеличаване на приходите в железниците, а намалението на персонала да става само след направени инвестиции във вагони и техника.