Стачка “хлопна кепенците” на гръцките магазини за 24 часа
Стачка “хлопна кепенците” на гръцките магазини за 24 часа / снимка: EPA/BGNES

Магазините в цяла Гърция днес ще бъдат затворени за 24 часа в знак на протест срещу данъчната и осигурителна политика на правителството, съобщават медиите в Атина.

Търговците настояват пенсионният им фонд да бъде подчинен на държавния бюджет и към него да се отчисли 0,6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Твърди се, че в пенсионния фонд на търговците в момента имало пари за пенсии, които ще стигнат само за 2,5 месеца. Второто искане на търговците е да са запази досегашният необлагаем минимум от 10 500 евро, който правителството иска да намали. Те твърдят, че в една страна като Гърция, където има над осем хиляди офшорни компании не са дребните и средните търговци тези, които не си плащат данъците, пише БТА.

Според данъчните им декларации търговците имат среден годишен доход от 25 702 евро, а служителите им - 17 172 евро. Собствениците на магазини в Гъция се смятат за най-засегнати от сегашната криза. С 6 на сто са намалели продажбите на обувки и дрехи, като търговията с тях си остава най-слабият сектор на гръцката икономика. От началото на годината в Гърция са затворили врати над 1000 модни магазини. Най-осезаем е проблемът в някои квартали на Атина и Пирея и в Солун.