Сръбската нефтена компания НИС на търг след един-два месеца
Сръбската нефтена компания НИС на търг след един-два месеца / netinfo

Търгът за продажбата на активите на сръбската държавна нефтена компания НИС ще бъде обявен след един-два месеца. Това заяви снощи пред ИТАР-ТАСС сръбският премиер Воислав Кощуница, който бе в Санкт Петербург заради международния икономически форум и се срещна с руския президент Владимир Путин.

По думите на Кощуница условията на търга са вече известни и са били обсъдени с руското правителство. Приоритет при продажбата на държавните акции на предприятието ще се отдаде на руските компании, посочи Кощуница.

Той подчерта необходимостта присъствието на руски компании в икономиката на Сърбия да се увеличи.

Кощуница припомни, че "Лукойл" и сръбската компания "Беопетрол" са подписали меморандум за доставките на руски газ и посочи, че това е тенденция, която Сърбия иска да поощрява.

Кощуница каза още, че сръбските власти са подписали меморандум за сътрудничество с "Газпром". За нас това е много важно не само в икономически, но и в политически план, подчерта той и допълни, че "руското икономическо присъствие ще чувства във всеки дом, до който ще достигне руски газ".

Кощуница се спря и на въпроса за перспективите за изграждане на газохранилища за руски газ на територията на Сърбия. Обсъдихме вече въпроса с руските министри и представители на деловите кръгове, посочи Кощуница и допълни, че през юни ще се състои междуправителствено заседание по темата.