Среща на външните министри от Черноморския регион и ЕС
Среща на външните министри от Черноморския регион и ЕС / netinfo

Развитието на транспорта, енергетиката и комуникационната инфраструктура са сред основните теми на срещата на външните министри от Черноморския регион и Европейския съюз. Срещата се провежда в украинската столица Киев, а в нея участва и българският министър на външните работи Ивайло Калфин.

Очаква се по време на форума да се сложи началото на т.н. "Черноморска синергия" – нова инициатива за регионално сътрудничество с участието на ЕС, за да се подобри максимално партньорството между отделните страни, като отговор на нарастващите информационни, инвестиционни, транспортни потоци.

Очаква се също министрите да декларират готовността си да насърчават диалога между производителите на енергия, потребителите и транзитните държави за осигуряване на справедлив достъп до енергийните ресурси и пазари.

„Черноморската синергия” предполага създаването на съюз за подобряване на координацията между регионалните политики и политиката, провеждана от ЕС, както и широкообхватни програми, като развиване на основни международни транспортни оси, по-добра координация на специфични програми, свързани с околната среда, засилване на демократичните принципи и спазване на човешките права.