Спряха продажбите но опасни бебешки камизолки и спални чували
Спряха продажбите но опасни бебешки камизолки и спални чували / снимка: БГНЕС

Опасни бебешки камизолки и спални чували са спрени от продажба със заповеди на председателя на Комисията за защита на потребителите г-н Дамян Лазаров. Забранява се пускането на двата вида стоки на пазара и изтеглянето им от търговската мрежа, както и производството, вноса и износа им.

Спалната торба, предназначена за деца до 2 години, е с търговска марка „Baby kingdom” и е открита в търговски обект в столицата. Опасността й идва от текстилната връзка за пристягане, която е с дължина над 1 метър. Изискването е дължината й да е не по-голяма от 140 мм. При евентуално омотаване около врата на дете, тя може да предизвика задушаване.

Същото опасение споделя в изпратена по интернет жалба до КЗП на майка, закупила за детето си този модел спално чувалче. Закупилите от опасните спални чувалчета могат да ги върнат при търговеца, а ако той откаже да ги приеме обратно, да се обърнат към Комисията за защита на потребителя.

Бебешките камизолки са с дълги ръкави с две връзки, всяка от които с дължина по 12 см. 58 броя от тези дрешки са били налични в търговски обект в град Русе. Инспекторите са се усъмнили, че камизолките представляват опасност за детето поради характера на наличните връзки. Експертното заключение след лабораторните изпитвания показа, че този модел камизолки не отговаря на изискванията за безопасност. След издаването на заповедта за спиране на продажбата им, производителят доброволно е уведомил чрез писма фирмите, с които е сключил договор, че тези стоки са опасни и е изискал да му върнат наличните количества от тях, за да ги унищожи. Има данни, че търговците на дребно не са реализирали нито една продажба на опасната стока.