Според синдикатите бюджет 2017 е по-скоро инерционен
Според синдикатите бюджет 2017 е по-скоро инерционен / БГНЕС, архив

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска повече средства в бюджет 2017 за култура и наука, както и за Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Средствата за култура за 2017 г. са увеличени незначително. Ръстът е едва 3 млн. лв., което не може да покрие дори нужните средства за увеличаване на минималната работна заплата. Разчетът на Комисията по култура към Народното събрание сочи, че бюджетът трябва да се увеличи поне с 55 млн. лв., посочи Димитър Манолов.

От Нова година минималната работна заплата става 460 лева

Според него НКЖИ няма да може да функционира без допълнителен бюджет. Разчетите са, че е нужно увеличение на субсидията за НКЖИ с 22 млн. лв., за да могат да се изплащат заплати на служителите, защото в противен случай парите свършват през август 2017 г., допълни Манолов. Според него капиталовите разходи също трябва да нараснат.

Бизнесът: Бюджет 2017 е на изоставащото развитие

КТ "Подкрепа" поиска и пари за увеличение на заплатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия. БАН има нужда от поне 26 млн. лв. увеличение на предвидените в Закона за държавния бюджет за 2017 г., за да стигне нивата отпреди няколко години, когато бюджетът беше орязан драматично, каза Манолов. По думите му за нуждите на елементарното функциониране на Селскостопанската академия минималният бюджет е 21 млн. лв. Понастоящем той е едва 13 млн. лв.

Какво предвижда бюджетът на НОИ за 2017-а и как го виждат бизнесът и синдикатите

В случай че тези параметри не бъдат променени, това категорично ще означава пълен застой на заплатите за поредна година, допълни Манолов.

КТ "Подкрепа" намира Закона за държавния бюджет-2017 за по-скоро инерционен, заяви президентът на синдиката.

Източник: БТА