Според оптимистичните прогнози от 12 януари може да има газ
Според оптимистичните прогнози от 12 януари може да има газ / БГНЕС

При най-оптимистичния сценарий газ може да потече към България на 12-ти януари, ако се приеме, че при подновяването на преговорите между Русия и Украйна, се стигне още същия ден до споразумение. Това коментира пред DarikFinance. bg Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и синдикатите в България. Той допълни, че вече българският бизнес търпи огромни загуби заради спряната доставка на синьо гориво и има опасност от фалити само по тази причина.

„Проблемът е „Газпром” – абсолютно ненадежден доставчик. Пред мен имам 100-ина мейла от наши клиенти, които описват колко ще им струва кризата и колко работни места ще загубят. Не съм ги смятал сумарно, но ето днес пишат – 500000 лева на ден, включае и банките. Получаваме отговори от тях. Те са обезпокоени, че техните клиенти ще имат огромни загуби в следствие на което няма да могат да могат да покриват задълженията си към банките. И адвокатски кантори вече се обръщат към нас, които съобщават, че техни клиенти са поискали веднага да започнат съдебни искове срещу българския доставчик”, каза още Евгений Иванов.

Няма ли очаквания, че кризата ще се разреши до часове, дни, седмици?

Лично аз ви гарантирам, че няма да се разреши до часове. В случая преговорите започват на 8 януари, поне три дни трябва, за да се отвори кранчето, което означава, че най-рано на 12 може да потече газ за България.

Говори се за отваряне на трети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Това е популизъм. Проблемът не е в доставката на електричество. Това ще доведе излизане на България от ЕС.

Колко струва всеки ден без газ за България, икономически щети, пропуснати ползи?

Не по-малко от половин милиард.

В какъв срок е действително да се откачим от тази пълна зависимост от Русия.

Година и половина, максимум две, построявайки терминал за втечнен газ.