Спестиха 84 млн. лв. от строежа на метрото
Спестиха 84 млн. лв. от строежа на метрото / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

С 84 милиона лева по-евтин ще е строежът на разширението на софийското метро от пътен възел „Надежда” до булевард „Черни връх” в сравнение с офертата от анулирания първи търг по проекта. Това съобщи столичният кмет Бойко Борисов по време на подписването на договорите за строителство на отсечката между „Метрополитен” ЕАД и двете спечелили конкурса фирми. Гергана Тодорова с подробностите

Турската фирма „Доуш Иншаат” и Обединение „Метро Трейс” са победителите в конкурса за строителството на участъка от пътен възел „Надежда” до булевард „Черни връх” от разширението на столичното метро. Договорите с тях бяха подписани от шефа на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев в присъствието на кмета на София Бойко Борисов и министърът на транспорта Петър Мутафчиев. В договорите са заложени сериозни санкции, ако двете компании не спазват посочените срокове и ако строителството на метрото се забави, обясни Бойко Борисов. „Изключително тежки неустойки – по 0,05 процента или около 70000 – 80000 лв. на ден”, обясни столичният кмет.

Проектът за разширение на метрото се финансира с малко над 185 милиона евро по оперативна програма „Транспорт”. За да започне строителството на участъка обаче, трябват още 109 милиона лева, които общината като собственик на „Метрополитен” трябва да осигури, допълни Бойко Борисов. „С решение на Общинския съвет – така че съм убеден и в изпълнението на бюджета – че ще спазим нашите ангажименти”, коментира градоначалникът.

След като Столична Община даде писмени гаранции, че е осигурила съфинансирането, документите ще бъдат изпратени в Брюксел и оттам ще дойде разрешението за начало на строителството, обясни транспортният министър Петър Мутафчиев. По думите му първата копка от строежа на отсечката ще бъде след около три месеца. Проектът трябва да бъде приключен през 2012 година. Тогава столичното метро трябва да има две линии с обща дължина от 31 километра и да превозва по 420 000 души на ден.