Спад в темповете на растежа и инвестициите у нас прогнозира ЕК
Спад в темповете на растежа и инвестициите у нас прогнозира ЕК / снимки: Sofia Photo Agency

Европейската комисия очаква бурните досегашни темпове на икономическия растеж в България да спаднат, потреблението и инвестициите да намалеят, а растежът на заплатите и на инфлацията да се върнат на по-ниски нива от сегашните. Това се казва в есенните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани в понеделник, цитирани от БТА.

Състоянието на международните финансови пазари, дългият спад в глобалната икономическа активност и високите цени на енергията ще засегнат неизбежно вътрешното търсене в България, което наред с големите инвестиции се приема като един от основните фактори за досегашния икономически растеж, прогнозира Европейската комисия.

След особено лошо представяне през 2007 г. нарастването на българския износ започва да бележи възстановяване през 2008 година. Все пак поради намаляващото външно търсене въобще очакванията са българският износ да се забави през 2009 г., преди да бъде отбелязана частична възходяща корекция през 2010 година. Същевременно обаче поради намаляващото вътрешно търсене ще има спад и в българския внос, се посочва в прогнозите.

Според Европейската комисия инфлацията в България през тази година се очаква да достигне 12,5 на сто. Поради общия икономически спад в света и свиването във вътрешното търсене в България очакванията й са инфлацията да е около 8 на сто през 2009 г. и още по-ниска през 2010 година.

В прогнозата за безработицата се отбелязва, че очакванията са тенденцията към намаляване да продължи, като процентът на безработните през 2009 г. вероятно ще бъде под 6 на сто.