Спад на търговския дефицит в еврозоната
Спад на търговския дефицит в еврозоната / netinfo

Търговският дефицит на еврозоната е близо да баланса през юни, сочат данните на статистическата служба ЕВРОСТАТ. Според цифрите 15 нации от зоната на еврото са купили малко повече стоки от търговските си партньори, отколкото са продали. Търговският дефицит да държавите, чиято основна валута е еврото, е 0,1 млрд. евро през юни – доста под регистрирания през май 3,9 млрд. евро.

Енергийният внос на еврозоната е нараснал през първите пет месеца на годината до 155 млрд евро – ръст от 39 процента в сравнение с периода януари-май 2007-ма. Вносът на храни и напитки също е нараснал – с 11 на сто.

Износът на еврозоната се е увеличил с 8 процента през първите пет месеца на годината, но под това се крие спад от четири процента на износа към втория по големина търговски партньор на ЕС – САЩ с 4 процента, тъй като солното евро оскъпи германските коли и френското шампанско за американските потребители.

Търговията с Великобритания, търговски партньор номер едно за страните от еврозоната е нараснала само с 2 процента в сравнение със същия период на миналата година. Страните от еврозоната отчитат по-добър резултат спрямо миналата година в търговията с Китай – ръст с 15 процента и с Русия – с 11 процента. Вносът от Русия също е нараснал с впечатляващите 23 процента, след като цените на петрола и газа нараснаха значително.