СОС отстрани шефа на софийската топлофикация
СОС отстрани шефа на софийската топлофикация / снимка: БГНЕС
СОС отстрани шефа на софийската топлофикация
73990
СОС отстрани шефа на софийската топлофикация
  • СОС отстрани шефа на софийската топлофикация

Столичният общински съвет освободи от длъжност досегашния изпълнителен директор на „Топлофикация-София" Стоян Цветанов с 37 гласа "за", един против и петима въздържали се.

Причината за решението е, че дружеството има над 80 милиона лева в Корпоративна търговска банка, които в момента са блокирани. Това, което стана ясно по време на обсъжданията в зала, е, че до началото на тази година „Топлофикация-София" е имала 10 милиона лева в сметката си в КТБ.
Останалата сума е натрупана през последните няколко месеца.

Над 80-те милиона лева са около 90% от наличните средства на топлинното дружество. Стана ясно още, че бордът на директорите не е взимал решение столичната топлофикация да има разплащателна сметка в тази банка.

Отстраненият Стоян Цветанов определи деня на уволнението си като най-хубавия си ден последните години и заяви, че отговорността е негова.

"Уважавам решението на собственика на компанията. Тези пари са концентрирани в последните два или три месеца и те са за изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември. До края на ноември те трябваше да бъдат извадени и разплатени, включително 50 млн. лв. за природен газ само до ноември и останалите пари трябваше да покрият разходите, които ние трябваше да направим за ремонтно-инвестиционната програма. Кажете ми коя общинска фирма взема решение за откриване на банкова сметка с решение на борда на директорите? Това е работа само и единствено на изпълнителния директор. Той е този, който носи отговорността за това, което е правил. Аз нямам никакви притеснения за себе си", категоричен бе Стоян Цветанов.

По думите на заместник-председателя на СОС Николай Стойнев, Цветанов е трябвало да предвиди риска при поставянето на парите конкретно в тази банка.

"Смятам, че както всеки човек, мислещ трезво за бъдещето, е бил длъжен да го предвиди. Наясно съм, че ситуацията с разплащането в енергетиката става през тази банка. Когато си поставил на риск една голяма сума на дружеството, няма как да не се поеме отговорността. С оглед на текущата дейност на дружеството става ясно, че средствата, вложени на разплащателна сметка, са били за инвестиционната програма, а не за текущо плащане. Не трябва да има пряк ефект върху потребителите и услугата, която дружеството предлага на този етап", категоричен бе Стойнев.

„Топлофикация-София" има сметки в общо 12 банки, а сметката в КТБ е от 2004 година.

Стоян Цветанов е отстранен с едномесечно предизвестие. Когато изтече този срок, трябва да започне процедура по избирането на негов заместник. На мястото на Цветанов в борда на директорите на Топлофикация влиза Георги Беловски, който до този месец е бил изпълнителен директор на Общинска банка.

Пред Столичната община се събраха служители на дружеството в подкрепа на отстранения директор.