Сорос: Все още не сме видели най-лошото от кредитната криза
Сорос: Все още не сме видели най-лошото от кредитната криза / снимка: Sofia Photo Agency

"Все още не сме видели най-лошото от кредитната криза, която вероятно ще нанесе щети за над 1 трилион долара", каза милиардерът Джордж Сорос при представянето на новата си книга "Новата парадигма за финансовите пазари: Кредитната криза и какво означава това".

"Според мен ситуацията е по-сериозна, отколкото властите си мислят или признават, че е", каза Сорос пред журналисти, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Мерките, които досега бяха взети, за да се понижат лихвите и да се стимулира икономиката, са "необходими, но не и достатъчни", допълни финансистът.

Поради всичко това според мен положението ще се влоши още преди да започне да се подобрява.

Сорос прикани регулаторните органи да действат по-енергично, за да подобрят контрола на пазарите с цел да бъдат намалени рисковете от прекомерно обвързване с дълговите книжа при финансовите спекулации.

Известният финансист подкрепи оценката на Международния валутен фонд, който оцени евентуалните загуби от срива на книжата, обезпечени с ипотеки, на над 1 трлн. долара.

Сорос, който направи 1 милиард долара, залагайки на девалвацията на британската лира през 1992 година, прогнозира пред Би Би Си в края на януари рецесия и от двете страни на Атлантика.