Солиден инвеститор проявявал интерес към ОЦК - Кърджали
Солиден инвеститор проявявал интерес към ОЦК - Кърджали / снимка: DarikNews.bg

Финансовият министър Симеон Дянков е информирал вчера от САЩ областната управителка на Кърджали Иванка Таушанова, че има солиден инвеститор, финансово стабилен, който не е оттеглил интереса си към ОЦК-Кърджали и държавата очаква собственикът Валентин Захариев да прояви по-голяма активност, за да бъде постигнато споразумение. Дянков е уверил, че преговорите за изход от кризата в ОЦК продължават със същата интензивност.

Министър Дянков е заявил, че нито банките кредитори, нито самият Захариев биха имали интерес от обявяване на фирмата в несъстоятелност. Благодарение намесата на правителството всички заинтересовани страни са сближили позициите си за бъдещето на ОЦК и това е сериозна стъпка напред към благополучна развръзка на казуса, категоричен е Дянков. На срещата с банките утре ще присъства и министърът на икономиката Делян Добрев, който се връща от чужбина.

Още миналата седмица икономическият министър Делян Добрев изрази надежда за положителна развръзка по случая с ОЦК-Кърджали. Това спря част от работещите в комплекса да напуснат предприятието. Тази седмица Добрев призна, че състоянието на комбината е тежко, а държавата няма възможност да се намеси така, както в Горубсо-Мадан, където заплаши Валентин Захариев с разваляне на концесията, а в последствие предприятието се сдоби с нов концесионер. Добрев все пак изрази оптимизъм по отношение на процеса на търсене на инвеститор за ОЦК.