SOFIX затвори на поредно дъно
SOFIX затвори на поредно дъно / netinfo

Индексът на сините чипове SOFIX затвори на поредно дъно, след като книжата на ТБ Българо-американска кредитна банка поевтиняха с близо 15 на сто, а разпродажби свалиха цената на ЗД Евро инс АД до под 5 лв. на акция. Единствено имотният сектор удържа на позитивното си настроение от сутринта и завърши в петък с общо покачване за търгуваните днес дружества.

Според Северин Въртигов от БенчМарк Финанс АД случилото се е резултат на нерационалното поведение от страна на местни инвеститори, които вече се ръководят на 100% от случващото се на външните пазари. Според анализатора не само днешният, но спадът от последните 2-3 месеца е изцяло резултат на неувереност и страх у инвеститорите, които очакват прехвърляне на кризата от международните пазари в България.

Ако погледнем реално източника на кризата, проблемите в имотния сектор в щатите, който доведе до фалита на няколко банки и ако направим една аналогия с местния банков пазар, ще видим колко е по-стабилен той. Така че според мен е много, много рано да говорим за пропукване на банковата система. Тя се запази стабилна по време на целия спад, каза още Въртигов.

Това са краткотрайни явления и много от сега продаващите, ако не всички, ще съжаляват за продажбите си на тези нива на търговия в момента, смята експертът.

На въпрос какво предизвика спада при ТБ Българо - Американска Кредитна Банка АД, Въртигов предположи, че най-вероятно фондове са били принудени да продават, за да покрият обратнии изкупувания.

Сключените днес 952 сделки на БФБ в петък направиха 3.6 млн. лв. оборот. Представянето на индексите е следното:

SOFIX изгуби 3.34% до 820.36 пункта.

BG40 спадна с 0.48% до 204.13 пункта.

BGREIT се покачи с 0.16% до 81.08 пункта.

BGTR30 се понижи с 2.36% до 543.61 пункта.

С 14.89% поевтиняха книжата на ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД. Количеството от 8 314 книжа премина на средна цена 40.43 лв. за лот.

ТБ Централна кооперативна банка АД и ТБ Първа Инвестиционна Банка АД също се търгуваха на отрицателна територия. При прехвърлени 5 875 акции на първата, се формира спад по позицията с 4.92% до 2.93 лв. средно за лот, а пет календарни дни преди преместването им на Официален пазар, акциите на ПИБ изгубиха 0.93% до 5.35 лв. средно за лот, при покупко-продажбата на 5 577 от тях.

Въпреки впечатляващо добрите данни, които Монбат АД извади вчера, днес пазарът притисна цената на акциите му с нови 2.86% и така средната цена в търговията бе 9.67 лв., при 23 255 разменени между играчите книжа.

Каолин АД, Зърнени Храни България АД и Индустриален Холдинг България АД бяха обект на по-обемна търговия в петък. Единствено при холдинговото дружество имаше леко поскъпване, като днес отворена бе и позицията му на Пазара на права, където се прехвърлиха 350 034 инструмента.

Значително количество от 201 900 книжа на Полимери АД премина през пазара без отклонение в цената при средни 3 лв. за лот. Подобен сценарий се наблюдаваше и по позицията на Софарма логистика АД, по която на номиналната стойност от 1 лв. средно за лот преминаха общо 21 110 ценни книги.

При липса на новини от общото събрание на кредиторите на Кремиковци АД, пазарът погълна 3 378 акции на металургичния комбинат, при това с поскъпване от 6.34% до 2.12 лв. средно на акция.

Сред печелившите на деня бяха още акциите от Кораборемонтен завод Одесос АД, Билборд АД, ТК-ХОЛД АД.

Акция на деня

На големи разпродажби бе подложен ЗД Евро инс АД в петък. По позицията преминаха общо 11 909 акции, а цената падна със 17.80% до 4.54 лв. средно за лот. Последната сделка бе сключена на 4.11 лв. за акция.

DarikFinance.bg