SOFIX стигна ново дъно
SOFIX стигна ново дъно / netinfo

Инфарктно стартира седмицата на Българска фондова борса. За 15 минути търговия широкият индекс BG40 изгуби 2 процента от нивото си, а SOFIX се срина до ново дъно.

С повишаването на оборота ситуацията се нормализира, но негативните настроения продължат да владеят пазара на ценни книжа.

Силно надолу потеглиха акциите на водещи компании, като измененията бяха най-отчетливи при Оловно-цинков комплекс, Холдинг Пътища, Оргахим, Билборд.

Към 10,45 ч ветеранът на индексите SOFIX удари в ново дъно от 1060,83 пункта. На пазара липсваха обемни сделки, както и изразена активност от страна на по-големи купувачи.

С повишаването на оборота на 3 млн. лв. към 11,30 ч ситуацията се нормализира. Водещите индекси губят по малко повече от 0,5 на сто, а сините чипове са на загуба в рамките на 3-4 на сто.

Днес стана ясно, че ОЗК-Кърджали ще купува акции от ГОРУБСО-Мадан, а модернизацията в оловно-цинковия комплекс няма да спира, каквато информация бе тиражирана. Ръководството на завода е осигурило финансиране от швейцарски и български банки.


DarikFinance.bg