SOFIX се срина на 50% от пика си
SOFIX се срина на 50% от пика си / netinfo
Точно наполовина от върховото си постижение на 15.10.2007 година, когато бе 1 952.40 пункта, спадна индексът на сините чипове SOFIX в днешната търговия.

До дъно от 976.11 пункта го спуснаха поредните спадове при големи компании като Софарма АД, Оргахим АД, ОЦК АД, акциите на които през по-голямата част от сесията губеха значително от цената си.

По време на търговията инвеститорите очакваха развръзка по неофициалните новини от общото събрание на Оргахим АД, на което изпълнителният директор Иван Соколов хвърли оставка.

Суматоха настана и с изявлението на Централен депозитар, който уважи искането на Софийски градски съд и наложи запор върху книжата на козметичната компания Арома АД. КФН окачестви предприетите действия до момента като незаконосъобразни и заяви, че ще сезира върховните правораздавателни институции.

След дълбокото гмуркане в червеното, индексите се окопитиха и на финала на сесията стабилизираха загубите си в границите 0.39% - 1.77%.

SOFIX завърши на 1014.33 пункта и дневна загуба от 0.87%.

BG40 спадна с 1.67% до 253 пункта.

BGREIT изгуби 0.39% до 88.39 пункта.

BGTR30 спадна с 1.77% до 665.47 пункта.

След като вчера останахме с впечатлението, че случаят с Арома АД вече е изяснен, днес институциите показаха, че развръзката тепърва предстои. Борсата обяви тридневно спиране на търговията с акциите й, след като Централен депозитар излезе с потвърждение на магистратския запор. Това се случи, обаче след като на пода на БФБ вече имаше сделки за 100 лота на Арома АД, които минаха при понижение от 7.27% до 2.04 лв. За лот, а във вакуума на неяснотата как ще се уреди сетълмента на сделките от предходните два дни, останаха да висят повече от 40 сделки.

Минути след края на сесията от КФН също излязоха с позиция, която се обявяват против запора, за което и ще сезират незабавно висшите правораздавателни институции.

Другият актуален участник на пазара Кремиковци АД, също изпадаше в крайности, съпровождан от поредния поставен му ултиматум, този път за спиране на доставките на газ от страна на Булгаргаз. След като започнаха със спад, към средата на сесията книжата скочиха с изненадващо с 6.54%. В края на сесията резултатът е понижение от 9.34% до 1.76 лв. средно за лот, който се получи с прехвърлянето на 5 831 лота.

За пореден ден бе интересно по позицията на Софарма АД. След като влезе в търговията със силен спад с повече от 10%, фармацевтичния гигант се посъвзе, а на финала на сесията изби на положителна територия до 4.82 лв. за акция, което е ръст от 2.05%, а общото количество изтъргувани акции набъбна на 61 700 лота.

Монбат АД също попадна в такъв сценарий, като с финален щурм по позицията, броят на изтъргуваните акции скочи на 33 097 лота, а покачването в цената бе с 1.32% до 10.48 лв. средно за лот.

Конкурентът му в бранша Елхим искра АД също записа успехи в днешната сесия. След като водеше с двуцифрено покачване непосредствено след добрия отчет за полугодието, дружеството редуцира покачването на 1.21% до 4.42 лв. средно за лот, след покупко- продажбата на 5 035 лота.

До номиналната си стойност спаднаха книжата на кърджалийското дружество от структурата на Еврохолд България АД Формпласт АД. В търговията се пуснаха 18 417 акции на дружеството, а изменението бе с 13.79% до 1 лв. средно на лот.

Оловно цинков комплекс АД продължи да поевтинява и днес стигна до 29.48 лв. средна цена за лот, при прехвърлени 1 279 лота. Изменението бе с 11.62%.

Акция на деня

След проведено вчера общо събрание на акционерите излезе вътрешна информация за оставки в ръководството на Оргахим АД. То бе предшествано от излезлия междинен финансов отчет, в който е отразен спад на печалбата до 3 млн. лв., спрямо същия период на миналата година.

Пред DarikFinance.bg екс-изпълнителният директор на Оргахим АД Иван Соколов потвърди, че се е оттеглил от поста и заяви, че финансовият резултат не е по-малък от миналогодишния. Той посочи, че разликата с 2007 година идва от операции по ЗУНК, а поводът за оставките е непреодолимо различие във вижданията за управление и развитие на предприятието за лакове и бои.

В днешната сесия акциите на Оргахим АД регистрираха поредна тежка загуба. При прехвърляне на 960 лота, цената падна с 9.18% до 171.43 лв. средно за лот.

www.dariknews.bg