SOFIX отново спадна под 1 000 пункта
SOFIX отново спадна под 1 000 пункта / снимка: Sofia Photo Agency

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX отново спадна под 1 000 пункта, притискан от пониженията при сините чипове. С повече от 3% надолу се движи и широкият BG40, като всеки момент се очаква борсата да вземе решение за временно прекратяване на търговията с акции на Арома.

Централен депозитар удовлетвори искането на Софийски градски съд за запор над акциите на Арома АД като обезпечителна мярка срещу бъдещ иск. Очаква се съобщение от борсата, в което на инвестиционните посредници и играчите да бъде разяснено как ще се процедира след безпрецедентния случай.

Суматохата с книжата на козметичната компания е съпътствана от пореден силен спад по позициите на сините чипове, като най-много губят от пазарната си стойност акциите на Софарма АД, Оргахим АД, Оловно цинков комплекс АД.

Водещите индекси потъват с повече от 3%, при оборот от милион и половина лева. От продължаващите да излизат отчети, най-силна подкрепа данните оказаха на производителя на акумулатори Елхим искра АД, който поскъпва с повече от 14%.

www.darikfinance.bg