„Софийска вода” изгражда когенератори, ще трансформират биогаз в енергия
„Софийска вода” изгражда когенератори, ще трансформират биогаз в енергия / netinfo

Най-големият инвестиционен проект на „Софийска вода” за 2009 г. ще позволи напълно да се оползотворява биогаза, отделян при технологичните процеси в Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води (СПСОВ). Това е ключов инвестиционен и екологичен проект, представен по време на Седмицата на водата, която протича под мотото: „Инвестиции в околната среда”.

 

Пет милиона лева ще бъдат вложени в изграждането на съоръжения за трансформиране на биогаз в електрическа и топлинна енергия. Чрез три когенератора ще се произвежда достатъчно енергия, за да удовлетвори напълно нуждите на станцията и по този начин ще се оптимизира ефективността на процесите в нея.

 

На пречиствателната станция биогаз се отделя при обработването на утайките от отпадъчната вода. Неговият състав е около 68% метан, 30% въглероден диоксид и 2% други газове. След въвеждането в експлоатация на когенераторите, освобождаването в атмосферата на метан и въглероден диоксид ще бъде съществено ограничено. Това превръща инвестиционният проект в значим екологичен проект, тъй като се намаляват вредните емисии и ползите са не само за софиянци, но имат национален и глобален характер.

 

Други мащабни проекти в ефективността и обновяването на СПСОВ са свързани с инсталирането на нови решетки и класификатори за пясък (на прогнозна стойност над 2 млн.лв), както и въвеждането на нова филтър преса за обезводняване на утайка (около 400 хил. лв.). Чрез тях ще се гарантира поддържането на все така добро качество на пречистената отпадъчна вода, която се зауства в река Искър.

Общо около 10,5 млн. лева са предвидените инвестиции в пречистването на отпадъчни води за 2009 г. Това са близо 20% от инвестициите на „Софийска вода” за годината. Общият размер на инвестиционната програма на дружеството е над 50 милиона лева.