Сметната палата започна два одита на евросредства
Сметната палата започна два одита на евросредства / netinfo

Председателят на Сметната палата Валери Димитров връчи на одитираните обекти заповедите за одит на системите на управление на Структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз и на одит на системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и на Националния стратегически план за рибарство и аквакултури, съобщиха от палатата.

С решение от 20 юни 2008 г. Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши двата одита за период от 1 юли до 31 декември 2008 г. и да внесе заключителния си доклад до 28 февруари 2009 година.

В сградата на Сметната палата заместник-министри и ръководители на управляващите органи на седемте оперативни програми, управляващи евросредствата, както и от шест

министерства, получиха заповедите за одита на системите на управление на Структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Седемте оперативни програми са "Транспорт", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика", "Административен капацитет", "Регионално развитие" и "Техническа помощ".

На срещата е присъствал и председателят на Подкомисията по усвояването на средствата от Европейския съюз към Комисията по европейските въпроси на Народно събрание Радослав Иванов. Екип от 12 одитори, от които двама ръководители на одитния екип, ще извърши одита на системите на управление на посочените фондове.

Заповедта за извършване на одита на системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и Националния стратегически план за рибарство и аквакултури е получил министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на 11 юли. Одитът ще бъде извършен от екип от шестима одитори, от които двама са и ръководители на одитния екип.

Членовете на Сметната палата Валери Апостолов, Свилена Симеонова и Снежина Чипева ще координират и контролират качеството и докладването на резултатите от изпълнението на одитите, възложени от парламента.

Валери Димитров е връчил заповедите за извършването на двата одита и на вицепремиера Меглена Плугчиева, се посочва в съобщението.