Сметките за парно на софиянци - средно 140 лева за декември
Сметките за парно на софиянци - средно 140 лева за декември / снимка: MorgueFile.com

Средната сметка за парно в София за декември 2013 г. е около 140 лв. , показват данните на третата по големина фирма - топлинен счетоводител у нас, съобщава БТА.

През декември 2012 г. столичани са платили близо 170 лв. средно за отопление към Топлофикация. Според експертите средното намаление с около 30 лв. се дължи на по-ниската цена на топленергията. През 2012 г. за декември цената на топлоенергията е била 107,70 лв. на мегават/час, а през декември 2013 - 95,87 лв. През последния месец на старата година е било и малко по-топло от декември 2012. В края на 2013 г. средните температури са били около 0 градуса, а през декември 2012 г. - минус един градус, показват данните.

Продължава и тенденцията за намалено потребление на топлоенергия спрямо изминалия отоплителен сезон. Видимо е, че хората се стараят да пестят повече енергия, а в комбинация с факторите по-ниска цена на топлоенергията и по-топло време, отражението върху сметките е положително, коментира Боряна Колева, изпълнителен директор на фирмата за топлинно счетоводство.

Подмяната на топлинните разпределители продължава, отбелязват от дружеството. Всички, които все още не са подменили своите топломери, следва да проверяват редовно дисплея на уредите си, дали не е изгаснал в началото и края на всеки месец. Ако дисплеят не свети, абонатът следва да се свърже с фирмата за топлинно счетоводство и да заяви подмяна.