„Смарт груп” се отказа от преговорите за „Кремиковци”
„Смарт груп” се отказа от преговорите за „Кремиковци” / снимкa: Sofia Photo Agency

Украинската компания „Смарт груп” се е оттеглила от преговорите за оператор на „Кремиковци”. Това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров. Синдикатите обаче заплашиха с протести след празниците в началото на март заради забавянето в избор на оператор.

 

Кандидатът за стратегически инвеститор в комбината остана само един – бразилският гигант CSN, след като късно снощи украинската компания „Смарт груп” се е отказала от преговорите. „Явно, че ситуацията на пазара на метали не ги удовлетворява и се оттеглят от сделката. Това е ситуацията, тя не е много по различна и за другия инвеститор. За съжаление, знаете, че се влошава ситуацията с цените на металите, това не стимулира нито един инвеститор към допълнителен интерес към „Кремиковци”. Продължаваме разговорите с другия кандидат”, каза министър Петър Димитров.

 

Синдикалистът Людмил Павлов обаче има друга позиция. „Като единият се отказва, има вероятност да се откаже и другият. Значи, ако няма разбиране от страна на държавата, аз мисля, че няма шанс как да стане”, каза Павлов. На въпрос дали се обмислят протести от страна на лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината отговори утвърдително.

 

Пред Дарик заместник-министърът на икономиката Нина Радева съобщи, че Смарт не са били удовлетворени от разговорите, водени с облигационерите. В отговор на заплахата за протести Радева попита срещу какво ще протестират. Зам.-министърът допълни, че хората не са получавали заплати от октомври, „защото предприятието е фалирало и е в несъстоятелност”

 

От синдикатите са поискали обяснение от икономическото министерство заради забавянето на решаването с казуса „Кремиковци”.