Служителите на Български пощи заплашват със стачки
Служителите на Български пощи заплашват със стачки / MorgueFile.com
Служителите на Български пощи заплашват със стачки
66392
Служителите на Български пощи заплашват със стачки
  • Служителите на Български пощи заплашват със стачки

Служителите на "Български пощи" се подготвят за национална протестна демонстрация на 25 септември, ако в този срок правителството не се откаже от скритата приватизация на дружеството и не поеме ангажимент за съвместно изготвяне на оздравителен план. Тази заявка даде ръководството на КНСБ, след като в началото на септември проведе среща с транспортния министър Данаил Папазов, на която стана ясно, че се търси стратегически инвеститор, който да придобие 49 процента от дружеството.

От конфедерацията настояват още за 10-процентово увеличение на заплатите на пощенските служители и за осигуряване на поне 7 милиона лева от дължимата от държавата компенсация за извършването на универсалната пощенска услуга. Синдикалистите предупредиха, че може да се стигне до ефективни стачни действия в началото на следващия месец, което отново ще постави под въпрос изплащането на пенсиите на милион и половина пенсионери.

"Български пощи" е най-голямото държавно предприятие, което е натоварено да осигурява универсалната пощенска услуга за 5200 населени места, поради което работи на загуба. Към момента държавата дължи на пощите над 22 милиона лева като компенсация за загубите от тази услуга, извършваща се според европейска директива. Ако не спазваме директивата, ни очаква глоба от 10 милиона лева, обясни Георги Бочев от КНСБ. Той посочи още, че от половин година дружеството се води към фалит. "За мен умишлено се прави, за да се фалират "Български пощи" и съответно да се каже "Няма възможност повече, те са много зле", коментира още той.

От КНСБ настояват за договаряне на оздравителен план за дружеството с участието на синдикатите, като от тяхна страна се предлагат девет мерки за намаляване на разходите и вдигане на приходите, които ще имат сумарен ефект от 21 милиона лева за първата година. Синдикатът иска от премиера да намери вариант за издължаване на компенсацията, а лидерът на БСП Сергей Станишев да поеме ясен ангажимент, че няма да допусне приватизация на пощите, така, както е записано в предизборната програма на партията.