Сливен на опашката по заплати в страната
Сливен на опашката по заплати в страната / netinfo

Сливен отново е на опашката по заплати в страната, показват данните на Териториалното статистическото бюро.

През второто тримесечие на годината работещите в областта са получавали средно с 88 лв. по-ниска заплата от тази за страната. В обществения сектор тя е с 93 лв. по-ниска, а в частния – с 88 лв. Средната месечна работна заплата е 320 лв.

С по-високи заплати през юни са били работещите в обществения сектор – 391 лв. В частния сектор средната работна заплата е била 289 лв. Тези цифри нареждат Сливен на 25-то място по заплати от 28 области в страната.

С най-високи заплати в областта са наетите в отрасловите сектори: “Финансово посредничество”, “Държавно управление; задължително обществено осигуряване”, “Здравеопазване и социални дейности”, “Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода”, “Образование”. Най-ниско платени са работещите в хотели и заведенията за обществено хранене, занимаващите се с търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството.

43 818 са били наетите в края на първото полугодие по трудово и служебно правоотношение. От тях 52,4 % са жени, 6,7 % са наетите на непълно работно време, а наетите на минимална работна заплата по трудово правоотношение са 18,9 %.

В частния сектор са ангажирани 70,1 % от всички наети в областта, показва още статистиката. Близо две трети ( 64,1 % ) от наетите в преработващата промишленост, която дава най-много работни места в областта, са заети в производството на текстил и облекло и в производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия.

Други новини от Сливен