След Уолстрийт срив разтърси и борсите по света
След Уолстрийт срив разтърси и борсите по света / netinfo
Индексът Никей на борсата в Токио отбеляза силен спад след изненадващото отхвърляне вчера от Камарата на представителите на американския Конгрес на правителствения план за стабилизиране на финансовия сектор, предаде Франс прес.

При отварянето на борсата индексът Никей 225, показател за стойността на 225 водещи акции, спадна с 177 пункта до 11 565 пункта. Най-засегнати бяха акциите на банките и на големите износители, посочва АФП.

След снощния исторически срив на Уолстрийт, при който индустриалният индекс Дау Джоунс спадна с повече от 700 пункта, борсата в Торонто затвори със спад от 840 пункта или 7 на сто на основния индекс SP/TSX.

Рязко потънаха и индексите на борсите в Латинска Америка. Акциите поевтиняха с 9,36 на сто на борсата в Сан Паулу - главния финансов пазар в Латинска Америка, с 8,68 в Буенос Айрес, с 6,4 процента в Мексико, с 5,49 на сто в Сантяго. Единствено борсата в Каракас приключи с лек растеж от 0,36 процента, отбелязва АФП.

Президентът Джордж Буш ще направи изявление в 7,45 ч. вашингтонско време (11,45 по Гринуич) за спасителния план за стабилизиране на финансовия сектор, който бе отхвърлен вчера от Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

След изненадващото отхвърляне на плана настъпи срив на борсата в Ню Йорк, последван от спад на основните финансови пазари в света - в Канада, Латинска Америка и Япония.

Американският Конгрес трябва да възобнови веднага работата по правителствения план за стабилизиране на финансовата система, който Камарата на представителите отхвърли, заяви републиканският кандидат за президент Джон Маккейн, цитиран от Ройтерс. "Сега всички членове на Конгреса трябва да се върнат около чертожната дъска. Приканвам Конгреса незабавно да се върне на работа, за да се заеме с кризата", каза Маккейн пред журналисти. "Говоря пред вас във време на криза за нашата икономика. Убеден съм, че предизвикателствата пред нашата икономика могат да се отразят на всеки работещ американец, на всеки собственик на малък бизнес, на всяко семейство, ако нашите лидери бездействат", каза републиканският кандидат за Белия дом.

Съперникът му - демократът Барак Обама призова демократите и републиканците в Конгреса да работят заедно, за да приемат закон за стабилизиране на финансовата система и да предотвратят икономическа катастрофа, предаде ДПА. Предизборният екип на Обама публикува неговата декларация няколко часа, след като Камарата на представителите отхвърли правителствения план за стабилизиране на финансовия сектор със 700 милиарда долара, добавя ДПА.

Британският премиер Гордън Браун заяви, че е силно разочарован от отхвърлянето на плана за стабилизиране на финансовата система със 700 милиарда долара в Камарата на представителите на американския Конгрес, предадоха Ройтерс и Франс прес. Премиерът каза, че подкрепя тази решителна мярка и заедно с управителя на Банк ъв Ингланд и министъра на финансите се готви да направи всичко необходимо, за да осигури финансова стабилност във Великобритания. Браун е изпратил послание до Белия дом, в което подчертава, че отдава голямо значение на необходимостта от решителни действия. "Гласуването в Америка е силно разочароващо", каза премиерът пред телевизия Би Би Си.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg