/ Gulliver/Getty Images
Канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд съобщи, че е разговаряла на четири очи с китайския си колега Ван И за пръв път от извършения през декември арест на финансовата директорка на Huawei, което предизвика тежка криза между двете страни, предаде АФП.

Фрийланд и Ван са обсъдили в кулоарите на международен форум в Тайланд въпроса за двама канадци, задържани в Китай. "Фактът, че си говорихме и обсъдихме тези въпроси директно, на четири очи, е изцяло положителна стъпка", каза Фрийланд във видеоконферентен разговор.

Директор на Huawei продължава да се бори срещу екстрадирането си в САЩ

Тя се намира в тайландската столица, където участва в среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Китайският топдипломат "изрази безпокойството си за процеса по екстрадиране на Мън Ванчжоу", каза Фрийланд. В началото на септември Канада арестува Мън Ванчжоу, финансовата директорка на китайския телеком Huawei по искане на САЩ, които я подозират, че е нарушила американските санкции срещу Иран. Мън бе пусната условно на свобода и от декември живее под наблюдение в един от имотите си във Ванкувър.

Финансовият директор на Хуавей ще се бори „със зъби и нокти“ срещу екстрадирането си в САЩ

Изслушванията по искането за екстрадиция ще започнат през януари.

Няколко дни след задържането на Мън, Китай арестува бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг и неговия сънародник, консултанта Майкъл Спавър, които са заподозрени в шпионаж.

Отава смята тези арести за ответна мярка от страна на Пекин заради задържането на Мън.
 
БТА