Слабият долар повиши петрола до 93 долара за барел
Слабият долар повиши петрола до 93 долара за барел / Снимка:БГНЕС
Цените на петрола надхвърлиха 93 долара за барел в азиатската електронна търговия заради слабия долар, нарастващото политическо напрежение в Близкия изток и опасенията за доставките преди зимния сезон, предаде АП.

Високата цена се дължи до голяма степен на опасения за доставките, непосредствено след геополитическите новини, обясни Виктор Шум от „Първин енд Гърц”. Американският лек суров петрол с доставка през декември в ранния следобед в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса поскъпна с 1 долар и 34 цента до 93 долара и 20 цента за барел, което бе нов междинен рекорд, преди да отстъпи до 93 долара и 5 цента за барел. Лондонският сорт Брент с доставка през декември поскъпна с 1 долар и 18 цента до 89 долара и 87 цента за барел.

Спадът на долара накара инвеститорите да се обърнат към петролните фючърси като защита срещу загубите от отслабващата валута и направи деноминираните в долари петролни фючърси по-евтини за хората, търгуващи в други валути, казва Дейвид Мур от австралийската „Комънуелт банк”.

Напрежението в Близкия изток също безпокои търговците за възможни спирания на петролния износ, отбелязва АП.