Слабата реколта и поскъпването на енергоносителите вдигат цените
Слабата реколта и поскъпването на енергоносителите вдигат цените / netinfo

Но оперативно заседание Министерският съвет е изслушал доклад за повишаването на цените на основните стоки от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, научи Дарик.

В него е направен изводът, че има няколко причини за масовото поскъпване. Сред тях са слабата реколта, увеличението на цените на тока и други енергоносители, повишаването на заплатите и отражението има върху търсенето на стоки и услуги, което доведе до нетипично висока инфлация за летните месеци.

В доклада се препоръчва да се следи балансът на зърно, а Държавният резерв при обмяна на складовете си да има целенасочена политика, която да стабилизира пазара. В документа още се предлага да се купи интервенционна царевица от страни членки на Европейския съюз, сред които и Унгария, каквото предложи още преди време Министерството на земеделието.

Създадената през януари държавно-обществена консултативна комисия към Министерския съвет ще продължи да информира кабинета за движението на цените на основните стоки и да предлага мерки за контрол на спекулата, пише още в доклада.

В комисията има представители на социалното министерство, Националния статистически институт, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите, Националната агенция по приходите и други.